dimecres, 3 de febrer del 2010

Pesta bubònica

La festivitat de Sant Ignasi se celebra cada 1 de febrer a Son Servera en memòria d'aquella històrica data del 1 de febrer de 1821, quan es va aixecar el cordó militar que voltava la vila, conseqüència de la pesta bubònica que patien els serverins des de mitjans de 1820 i que va minvar en dos terços la seva població.

Moriren més de 1000 persones.

Autora: Llucia, feineta escolar, gener 2010

La legenda diu que uns mariners provinents de Tànger enterraren un mort la platja del Port Vell a un mort afectat per la pesta bubònica. El taparen amb una capa que, hores després recolliria un pastor serverí, convertint-se en el primer afectat i portador de l'epidèmia al poble.

Una segona possibilitat és que en els sacs de cereals que duien aquestes embarcacions que fondejaven per la badia serverina, hi hagués una rata que transmetés l'epidèmia al poble.

El record d'aquest fet històric del coratge i la supervivència dels veïns davant la devastadora epidèmia de la pesta bubònica durant uns terribles mesos de 1820 roman viu actualment en la figura del pastor llegendari que va esculpir l'exalcalde socialista i metge de professió, Eduard Servera, situat en la plaça Abeurador. La llegenda es conta de generació en generació.

7 comentaris:

Bua ha dit...

Per veure el detall de la feineta escolar, clicau damunt.

carme ha dit...

Llucia, ets un crac!

marco ha dit...

Bon post, míster. Llegint-lo he recordat unes paraules d'un professor que vaig tenir a sa facultat. Donava "Història de la demografia a Catalunya" i va amollar "a Catalunya hi hagué dues pestes: la bubònica i la borbònica".

Salut ca vellarro!

Catalina ha dit...

Molt ben feta la feineta de na Llucia! Molt xulos es dibuixos. M'ha agradat molt aquest homenatge que heu fet a Sant Ignasi.

Jaqme ha dit...

Quina història més ben contada! I el que més m'ha agradat ha estat el dibuix que il•lustra genial tot el que contau. Molt bé Bua & Llucia!

Artur ha dit...

Com a bon No-Serveri sa meva ignorancia sobre aquesta pesta viscuda casi dos segles enrere era total. Que bé visitar pàgines d'amics i aprendre coses noves cada dia.

Marta. ha dit...

La Pesta va ser una epidèmia de bon de veres. Ho va ser a Son Servera, a Europa i a tot el món. La Grip A haurem d'esperar per sebre el que ha estat...
Una epidèmia?
Una campanya de màrqueting de la indústria farmacèutica?...