dimecres, 9 de desembre del 2009

Sense fum


M'emprenya molt anar a beure una cervesa i en tornar a casa haver d'extendre la roba que duia a l'aire lliure.

Això no és res. El problema són els pulmons.

A Espanya tot ho feim a mitges. La llei antitabac no ha fet que als locals publics deixi d'haver-hi fum. I això de crear espais per fumadors i per no fumadors dins el mateix local és un doi.

Crec que no hi ha d'haver pol·lèmica: la llibertat de fumar, sí, però la salut dels que t'envolten... què!? La llibertat no existeix si no respectes la del reste de la gent.

També he fumat dins un bar. No hi havia la consciència social que hi ha avui.

No és just que els fumadors passius pateixin enfermetats per la no acció del govern, en minúscula.

Aquest post ha estat objecte d'un gran debat a www.cansvells.com. Entra-hi.

10 comentaris:

tof ha dit...

posant que soc fumador sa meva opinió s'ha d'agafar amb pinces.

Estic d'acord amb que es fumadors passius no han de patir els efectes del tabac. Igual que o no tenc perque haver de respirar fum des cotxes quan no tenc cotxe i crits de nins quan no tenc nins.

Si a dins un bar, negoci privat que se regeix pe maximitzar es beneficis, l'amo deixa fumar, els seus clients, fumadors i no fumadors, poden elegir entre anar-hi o no anar-hi. Si per un client no fumador és més important no respirar fum que el benestar que li dona es bar doncs no anirà a aquest bar i en cercarà un altre on no se fumi o simplement qudarà a ca seva. si l'amo des bar prohibeix fumar a dins es seu bar, actitut totalment legítima, els seus clients faràn un pensament sobre si els hi convé més anar-hi o no anar-hi i ja està. Desde es meu pnt de vista trob que es no fumadors no se poden queixar de que sa roba els hi faci olor a fum, si vos provoqué un gran agravi no anirieu a bars on se fumés. Igual que a mi es renou i es fums des cotxes no m'agrada però m'estim sortir al carrer que quedarme a ca meva. Igual que es crits des nins me molesten però m'estim més sentirlos que posarme taps a ses orelles.

Lastienditas ha dit...

Estic d´acord Bua!
Jo ara me trob que no puc anar com abans a fer un cafè amb amics o quedar a un bar perquè clar, si he dur sa nina no és questió de que un bebe d´un mes faci pudor de fum...i a ses terrasses encara no se pot seure pel fred que fa!!

Darrerament he optat per anar al cafè del teatre d´Artà. És lliure de fums i té una gentada!! Podria haver més bars així a SS i no hauria d´anar fora poble...

tofito ha dit...

ahí estamos Lastienditas. Clar que si. Sa teva "satisfacció", "felicitat" o lo que li volguem dir és superior anant a un bar de no fumadors que anant a qualsevol bar ple de fumot. En el teu cas, dins sa teva "balança" hi ponderes una nina petita.

A mi me pareix perfecte que no se pugui fumar a dins es bars, però mentres se pugui fumar fumaré. Lo que no se po pretendre és o següent: "m'agrada anar al bar però no vull respirar fum, doncs que no se pugui fumar a dins el bar" perque anar al ba no és un dret bàsic, per anomenar-ho d'alguna manera, de ses persones. En canvi que no se pugui fumar a dins un hospital, ajuntaments o escoles no només està bé sin´que és totalment necessari.

tofito ha dit...

i si mos hi posam anem a matar:

http://www.columbia.edu/~xs23/catala/articles/2005/tabaco/tabaco.htm

Bua ha dit...

@Tòfol, sobre es teu primer comentari.
A veure, si jo vaig a S'Oratge és perque és es meu bar, independentment de que s'hi fumi ò no.
A ón vivim se fuma a tots es bars, o sigui, que ò quedam a ca nostra... ò fum.
I comparar es renou des nins i es fum des cotxes amb el que estam tractant... idò me pareix una frivolité.

Sobre es teu 2ón comment, Tof, te diré que lastienditas ha triat es camí correcte: va a un altre poble ón hi ha un bar de no fumadors per evitar que sa seva filla petita respiri fumot.

I es teu tercer comentari ("a matar"), te don ses gràcies per aquest link. Un bon estudi. S'hi podria afegir, en pro d'aquesta doctrina pro fumadors, que es aquests sosteniu es gastos públics pagant uns bons tributs específics per fumar.
Quant a nes tema des fumadors passius analitzat a nes link, discrep tant de sa conclussió, com de ses dades estadístiques que senyala.

@lastienditas: no pots dur sa nina a un bar de fumadors, és a dir, a cap bar serverí. Jo vaig fer el mateix.

tofito ha dit...

aquí volia arribar: "vaig a s'oratge perque és el meu bar, independenment que se fmi o no", si hi segeixes anant se fumi o no deu ser perque no deu ser tan vera que "t'emprenya molt anar a beure una cervesa i en tornar a casa haver d'extendre la roba que duia a l'aire lliure" perque si t'emprenyés de veres no hi aniries, o fins i tot tampoc deu ser vera que "Es prolema són es pulmons", perque si fossin de veres es problema no aniries a s'oratge "independentment s fumi o no".

Bua ha dit...

idò no!! discrep!!
1.- vaig a s'oratge perque allà hi va gent que conec i és un punt de trobada social que me convé
2.- no quedaré a ca meva perque hi hagi fum, t'ho assegur
3.- només faltaria que es que fumau m'aturasiu d'anar a s'oratge
4.- es meus pulmons estàn millor damunt sa muntanya que a dins s'oratge
5.- tot són veritats com a temples, i poden estar unes renyides amb ses altres
6.- punt

Lastienditas ha dit...

Idò quin debat!!
:)

ramon ha dit...

es siempre la misma historia pasamos de ser fumadores pasivos a compasivos...

Bua ha dit...

M'han fet cas!