dimarts, 4 de novembre del 2008

Camina!

Anit vaig assistir a una reunió organitzada per l'equip de govern.

Es tractava que cada ciutadà pogués exposar lliurement els problemes que té la vila i també suggerir actuacions i criticar o, per què no, lloar les ja duites a terme.

El problema bàsic que copeja dia a dia el poble on visc és el tràfic rodat.

Està en projecte una ronda de circumval·lació que servirà, indubtablement, per a oxigenar el nucli urbà, però no solucionarà la qüestió si els ciutadans no posem de la nostra part el necessari.

En un poble no existeixen distàncies amics meus.

Vaig viure durant més de vint anys a Palma i mai vaig anar amb cotxe d'un lloc a un altre. Sempre caminant. L'exercici més recomanable per a un humà és, precisament, caminar.

Avui veig dia després d'altre conciutadans que pugen al cotxe per a realitzar un trajecte molt curt, dins del mateix poble, i així una vegada i una altra. I curiosament aquesta mateixa gent a la tarda, acabades les tasques, va a caminar pel camp. Vaja incongruència, no?

Això suposa que el centre de la població estigui permanentment saturat de vehicles, el que es traduïx en una pèssima imatge, tant per als residents com per els que venen de fora.

La plaça del poble i els seus voltants van ser objecte d'una reforma fa poc. Empedrats fets amb gust que suggerien una peatonització de la zona, que -per les raons que siguin- cap polític s'ha atrevit a convertir en realitat.

La solució, i així l'hi vaig dir al batle ahir personalment, només pot ser una. Es va parlar en el debat de campanyes en projecte d'això i d'allò altre. La primera campanya que ha d'adoptar el consistori és conscienciar als ciutadans que per a desplaçar-se d'un lloc a un altre dins del nucli urbà no es pot agafar el vehicle (només, clar està, en comptades excepcions).

CAMINA!

23 comentaris:

marco ha dit...

Tens tota sa raó. Aquest tema me recorda al que va aparèixer, també a dins aquest espai virtual, fa unes setmanes, i que parlava de la relació poble-ciutat; és molt típic que sa gent vengui un cap de setmana a Barcelona i al segon dia torni loca "amb lo molt que caminam aqui". No falta mai la comparació amb el poble, tipo "isto, això és com anar de Son Servera a Cala Millor a peu!".
I tenen raó, aquí se camina molt...o pentura només
és molt quan ho comparem amb el poble, a on no es camina gens.
Ara, quines creis que que podrien ser unes mesures adequades per conscienciar als serverins? Jo no ho tenc massa clar.

Laia ha dit...

Hauré de venir a ses illes i veure si camineu molt o poc. Jo reconec que més aviat no camino gens. Però ens hem de conscienciar a desplaçar-nos a peu als llocs, i treure els vehicles del nucli urbà. Una molt bona reflexió.

Lastienditas ha dit...

Hi ha molts pobles que tenen el centre peatonalitzat completament, i han sortit guanyant moltíssim. Es pot anar a peu, no passen cotxos, els nins poden caminar tranquil.lament pel carrer...a S.S hauria de ser així també.

Bua ha dit...

Marco: Com va tot? Ja ho sé que tenc raó. I tota. Però quan xerram de comportaments socials tot ideal és complicat de dur a sa pràctica.
Tot lo que té a veure amb salut pública, benestar social, etc. no és valorat com hauria de ser. Interessos polítics (vots) sempre aniràn davant aquests ideals.
A sa regidora d'educació li demanaren ahir com podia arreglar-se es problema de s'embossament que pateix es carrer Creus a les 9 des matí quan ha de començar s'escola.
Va contestar que ella va fer es suggeriment de que no pujassin cotxos i es nins anassin a peu.
Sa resposta d'un nombrós grup de s'associació de pares va ser un NO rotund (que ells continuarien deixant es nin davant s'escola, en cotxo clar).
Sa pregunta és: s'ha de demanar opinió a tothom per resoldre situacions com aquestes?
No anam així. No anam.

Laia: Vine cap aqui, dona. Com per tot, crec, a la ciutat caminam molt. I molt poc als pobles, on la gent vol arribar davant el portal amb el cotxe :P

Lastienditas: No hi pot haver millor remei que aquest, no ho dubtis. I ses necessitats dels veinats de sa plaça es poden arreglar deixant-los passar a ells amb una targeta (o un altre sistema).

tofito ha dit...

anem a fer uns comentaris al bua's blog:

1.- a son servera no se camina una merda, si he d'anar a s'oratge i després he d'anar a alguna banda hi vaig en cotxe, si no he d'anar enlloc després hi vaig en moto i només algun vespre molt de tant en tant hi vaig a peu.

2.- desde akí voldria mostrar es meu menyspreu i, perque no dirho, cap es pares que se neguen a deixar els seus alots a sa plaça perque pujin a peu cap a s'escola quan jo hi pujava cada puta dia desde ca meva.

3.- estic totalment a favor de sa peotanització des centre de son servera així com de sa via de circumvalació però també s'hauria d'analitzar sa pendent que té son servera. No és lo mateix anar en bicicleta per sant llorenç, campos, felanitz o manacor que per son servera que me cag en l'osti tot és més empinat que sa mare de deu.

tofito ha dit...

ah!

i bua: clar que no s'ha de tenir en compte s'opinió de tothom a s'hora de prendre desicions d'akestes! ni d'aquestes ni de moltes altres! però bé deixaré sa meva opinió sobre akest tema quan facis un post sobre sa democràcia o algo així que segur que hi haurà lliscades fortes!

Jaqme ha dit...

La putada és que Son Ser és un poble llarg i pla, i curt i amb costa. Jo, que tinc la feina dins el mateix poble (costa amunt) sempre que sé que no hi ha notícia a altres pobles agaf la moto. I ho vaig per la mateixa raó que exposa en Tofol: Normalment després baix a Cala Millor. Si he de quedar al poble (i no arrib amb el temps just) pot ser així partesc a peu.
Estic totalment a favor de que els centres dels pobles el guanyin els vianants, i els nins i els majors, i tenir un espai al poble sense el puta renou de motor de fons. Mirau Artà, o Sant Llorenç. Algú s'ha queixat?

Els pares que dia sí i dia també acompanyen als seus fills a escola amb el cotxe els hi fan una putada grossa. Som ex-alumne del Jaume Fornaris, i sé que un dels millors moments del dia era pujar o baixar a peu amb els amics. Pot ser l'ajuntament i els mestres podrien fer una campanya per motivar als nins perquè siguin ells els que demanin anar a escola. Hi ha molts de pares que si s'aturassin a pensar...

En definitiva, el mal més gran d'aquest poble és l'addicció al puta cotxe. I les solucions passen per fer del poble un lloc habitable (ara, amb tant de cotxe no ho és). I ara la única manera de que ho sigui, són solucions dràstiques.
Tan dràstiques com anar a peu.
A on hem arribat...

Gran post Bua!

marco ha dit...

Sa putada de Son Servera i sa peatonalització des seu centre és aquell local...aquella entitat...aquella empresa...que se diu...ah si, s'esglèsia. Aquesta no enten es cafès a l'aire lliure, s'"escondite" i sa pilota dels al.lots, ni els esdeveniments lúdics com a vida de poble, sinó com a renou i aldarull (per no esmentar ses sempre polèmiques "tòtes"...). Hauriem de convertir s'esglèsia en sala de concerts i discoteca, així segur que ses misses guanyarien en popularitat...

Bua ha dit...

Avui vos he tocat sa fibra.
Quants de pics heu escrit sa paraula 'putada'?
Es que és una putada :P

Jaqme ha dit...

Marco: O ja posats, un pàrquing!

I sí. És una putada! :)

Bua ha dit...

Tof-punts: 1. D'acord. Jo tampoc camin gaire.
2. Es nins són es futur i els hem d'acostumar a caminar, redeu.
3. Es tema bici és unaltre cosa. Es post va de caminar, i es pot fer costa amunt també, o no?
Tof-punt apart: M'agradará veure sa teva aportació i opinió quan xerrem de democràcia. Estic intrigat.

Jaqme: No me digueu que una costa amunt vos fa por a s'hora de envestir a peu...! :P
Gran suggerència, que siguin es nins que ho demanin (anar a peu a s'escola).
Tanmateix si no solucionam es tema des cotxo, es temps mos durà a puesto (cada pic hi ha menys espai per aparcar... i per circular).

Marco: Se què me sona aquest comment damunt aquesta 'empresa' que dius. Ah, si. Un familiar teu amic meu, fadrí ell, ja em va dir que hi haurien de fer un pub allà, jeje. Escenari, l'altar i a cada capelleta des costats una barra. Ah, i fora bancs. Tothom dret.
Tal vegada sa solució passi per fer unaltre tipo de misses, tipo NY, amb un 'chorus de luxe' que convidès a entrar a escoltar.
Jaqme, un parking allà no l'hi veig, a no ser que vulguis perforar. Més obra per sa plaça no!

Salut!

tofito ha dit...

no crec que sa raó perque son servera passi de caminar sigui s'església marco.

Tant necessari com peatonitzar sa plaça és peatonitzar s'Estació, i els arguments que tenc per fer aquesta afirmació són:

1.- és un carrer que no suma res a s'hora de dessembossar ses vies principals, per tant, no és necessari que sa circulació hi estigui permesa.

2.- hi ha s'escola de música que si alguna cosa no necessita és renou de cotxes, ademés de tots els alots que hi juguen esperant entrar a clase.

3.- és un espai gran, sense vivendes, sense església i sense res.

4.- se podria aprofitar sa peatonització per recuperar es degradat camp de futbet de davora ses escoels velles.

5.- seria un gran entorn per sa pròxima arribada des tren

Unknown ha dit...

Bones a tots!
totalment d'acord amb sa peatonització de sa plaça i molt més amb lo de convertir s'iglesi amb una pub!
Però trob ke també és molt necessari habilitar parkings. Sa gent ke viu a a nes mateix poble ho te molt bo de fer sortir de ca seva i anar caminant a s'oratge a fer una flauta, a nes bar nou a sopar o a l'igesi a misa (encara ke molts no ho facin). Però es ke venim d'un poc més enllà, on hem de fotre es cotxo??, si ara ke se pot aparcar pes voltants de sa plaça ja no trobam aparcament (lo mes aprop es per darrera es Mr. Jones).

Anònim ha dit...

M'agrada molt la idea den Jaqme de la campanya per motivar els nins. Se podria començar fixant un dia concret, tipus: "dia tal tots a peu a escola!". Segurament els nins s'ho passarien be i voldrien repetir.

EQMEVD ha dit...

Quin debat!!!!

Podem dir res els no sanserverins????

Em recordeu molt casa meva.

Distàncies curtes, però costes que no conviden al passeig precisament.

A Barcelona es camina més, perquè el terreny és més pla, i perquè els pàrquings són caríssims i perquè el transport públic funciona i funciona bé.

A casa meva tothom- gairebé- va en cotxe o en moto- fins i tot a l'hivern- i es prefereix fer cues que caminar i malgrat es parla de centre peatonal, de moment només es fa això, parlar.

Tant lluny, tant a prop, veig.

No estic gens d'acord en dir que hem de conscienciar els nens. és una excusa de mal pagador per no fer nosaltres la feina que ens toca.

Als nens no els hem d'ensenyar, els hem de donar exemple.

I no conec l'església, però em sumo a la idea de fer-ne un pub. Ja m'avisareu per la inauguració.

Bua ha dit...

Ehhhh. Espectaculars aportacions. Si senyor!

Així dona gust fer un post. Moltes gràcies a tots/totes!

Tofito: Quan xerres de peatonitzar s'Estació, has de tenir en compte que en arribar es tren unaltre pic, es reactivarà s'estació com a tal i s'escola de música haurà de partir cap a unaltre lloc (això es va dir dilluns passat al cine La Unió, per part de s'equip de govern). De totes maneres estic d'acord en que és un espai enorme i no hi hauria d'haver cotxos, com a molts d'altres llocs.

Marga: Hola! M'identific totalment amb so teu comment perque estic en ses mateixes circumstàncies que tú. Visc a fora vila. Però estaria d'acord en aparcar enfora quan vaig a fer una flauta (condició: ni un cotxo a sa plaça). Inclús consentiria en anar-hi a peu des de ca nostra, si arribàs es cas (17 minuts).

Carme: S'equip de govern creus que pot treure cap conclusió o idea de tot el que s'ha dit per aquí? Estaria bé.
I aquest "segurament" que dius, te dic que es un "segur rotund". En Jaqme ho diu clarament, era es millor moment des dia.

Eqmevd: Com a no serverina té un interés especial el que puguis dir aquí, encara que per la teva ciutat, o poble, teniu el mateix problema, veig.
Als nins els hem de donar exemple! si, senyora! Però no ho feim, com veus :P

PD: I ara que me revé, això de fer un pub a l'iglèsia, betualmon... crec que mereix un post apart. Un dia arribarà. Esper que això (un post d'aquests) no basti per anar a l'infern :P

Anònim ha dit...

Segur que sí. Gran post germà

moonlight ha dit...

que bé que la gent tingui la possibilitat de dir la seva, no?

Bua ha dit...

Carme, gràcies. A mem si serà vera.

Moonlight, és cert, ha estat una gran iniciativa. Per tot hauria de ser així.

Anònim ha dit...

El carril bici ha anat molt bé, però la gent s'ha de conscienciar que es pot emprar per anar a fer feina, per anar a fer un cafè..no només els diumenges per anar a fer una volta. A Amsterdam la bici és un mitjà de transport. Aquí també ho hauria de ser, al manco per anar a Cala Millor o a Cala Bona.

Li vaig suggerir a la regidora d'educació que posàs en marxa un projecte des dels serveis educatius en col·laboració amb l'escola per animar als nins a anar a escola a peu...a veure que passa.

CAMINAU!!!

Bua ha dit...

Catalina, perfecte la suggerència, però aquesta regidora ens va dir que ho demana al pares abans, a veure què hi troben.

Això no és regir (entés com acció i efecte que du a terme la regidora). Regir és decidir el que més convé al poble, sense tenir en compte interessos d'uns pocs.

Com bé dius, CAMINAU!!!

NEUS ha dit...

Bua,

vaja sorpresa amb aquest "foro-blog-debat" o se li digui....
Tens tota sa raó amb això de que al poble no es camina, jo som sa primera que a ciutat per anar a fer feina he de fer 4 camins diaris a peu de 25 min i per anar de ca meva al nautic (8 minuts) a vegades hi vaig en cotxe... per pujar al poble tenc més excusa... jejeje!!! però és s'estil de vida que tenim, no poder arribar amb es cotxe davant on anam és un drama.... i feim voltes i voltes per aconseguir-ho.... Sa teva idea és fantàstica, és problema no crec q siguin els nins, ja que s'acostumen a tot, el problema som els no tan nins amb aquests malsvicis que tenim....

Au Bua!!! bon dia!!!

Bua ha dit...

Eeepa, Neus!
Per aquí si que no t'hi esperava.
Ets per tot i així m'agrada.
A veure si t'aficiones a entrar pes meu blog i fer comentaris com aquest, que m'ha encantat.
Si me veis amb so cotxo no me critiqueu, jojojo... :(
Som humà.
Bon dia, Neus.